SYV – inte bara yrkesvägledare

De flesta . har någon gång hört talas om att det finns studie- och yrkesvägledare. De är personer som fungerar som guider till din framtid. De kan hjälpa till med alla framtidstankar inför gymnasievalet, men de kan också göra mer än så.

 

Ida Lindgren jobbar som studie- och
yrkesvägledare i Kungälv på Ytterbyskolan.

 

När de flesta hör talas om studie- och yrkesvägledarna, SYV, så brukar tankarna gå till en person som kan hjälpa till med vägledning inför gymnasievalet och kanske även till tilldelningen av praoplatser i åttan. Men faktum är att en studie- och yrkesvägledare gör mer än så. Man kan exempelvis gå till sin SYV för att ha samtal om motivation och studieteknik, alltså hur man bäst gör för att lära sig utifrån sina egna förutsättningar. Det handlar om att bli medveten om vem man själv är och vad man behöver för stöd för att nå bäst resultat i skolan.

 

Ida Lindgren jobbar som studie- och yrkesvägledare i Kungälv på Ytterbyskolan. Hon menar att mycket av hennes jobb handlar om att skapa just en medvetenhet och en självkännedom hos den som ska välja till gymnasiet.

 

– Det gäller att bli medveten om sina styrkor och förmågor, självkännedomen är lite av grunden i valet. Det är en ganska lång process att komma fram till vad man vill välja.

 

Hur går det till konkret, går jag som elev till dig eller kommer du till mig?

– Jag börjar redan i sjuan och åttan med att förbereda eleverna på olika sätt inför gymnasievalet. I nian brukar jag sedan börja med att besöka eleverna i klassen för att gå igenom om gymnasieskolan, förklara hur valet går till och göra en del praktiska övningar. Sedan när alla hunnit reflektera lite träffar jag eleverna en och en.

 

Hur många gånger får man besöka dig då?

– Det finns inget som säger att man bara får komma ett visst antal gånger. Det där är väldigt olika, en del träffar jag många gånger och en del andra träffar jag bara en gång enskilt. Det beror på vad man själv känner att man behöver. Alla får en tid hos mig även om jag självklart heller aldrig tvingar någon att komma.

 

Vilka är de vanligaste frågorna du får?

– Väldigt mycket brukar handla om vad man kan bli efter de olika programmen, framförallt vad man kan läsa vidare till efter de studieförberedande programmen. Men självklart är det en hel del frågor om de yrkesförberedande programmen också, exempelvis vad man kan jobba med efteråt och vad man kan läsa vidare till efter de programmen. När det gäller samtliga program får jag frågor om antagningspoängen.

 

Många verkar veta exakt vilket drömjobb de har och hur de ska nå fram dit. Hur kan du hjälpa till om man inte vet det?

– Om man inte vet alls sätter vi oss ner för att göra ett kartläggningssamtal kring vad eleven har för intressen, framtidstankar, förmågor och färdigheter. Vi går igenom bilder på de olika programmen, men också olika yrken för att se om vi kan hitta något som lockar. På så sätt sållar man ofta fram ett antal alternativ. Sedan går man hem och funderar och kollar upp en del på egen hand tills vi träffas igen.

 

Vilket är nu ditt bästa tips till den som står inför sitt gymnasieval?

– Det är att man börjar i tid och inte skjuter upp beslutet. Sedan är det att man lyssnar på sig själv, vad man själv vill och att inte välja efter vad kompisarna väljer. När man tänker på vilket program man vill söka är det också viktigt att man väljer ett som man har chans att klara av och som passar dig som person. Det är några saker som är viktiga att tänka på.

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

Vägledningens dag

Den 8 oktober är det Vägledningens dag. Dagen firas för att uppmärksamma hur viktigt jobb studie- och yrkesvägledarna gör, när valen blir allt mer komplicerade och sker allt tidigare.

Passa på att hälsa på din SYV den 8 oktober!