Superbloggaren Nellie

Med över . 200 000 läsare i veckan har Nellie Berntsson, 13 år, en av ­Sveriges största bloggar. Karriären går spikrakt uppåt genom jobb för MTV, en ­YouTubekanal med över sex miljoner visningar, en blogg på Metro Mode och framgångar inom ­ridsporten. Men priset är högt och stavas näthat.

På väg till hästhoppning i Lidköping. På provfilmning i Stockholm för MTV. Eller i Göteborg för att shoppa med kompisar. Allt som Nellie Berntsson tar sig för i livet finns att se och läsa om på bloggen. Så har det varit sedan 2009 då hon som nioåring började blogga. Idén fick hon från sina bloggande kompisar.

Nellie 1 foto Ted Olsson

Minns du första inlägget?

– Typ. Jag började alltid med ”tja tja, bloggen”. I början var det mest inlägg om hästar och träningar.

 

Är det inte så längre?

– Jo, men nu har det mer blivit en livsstilsblogg om mig som tonåring, hästar, mode, åsiktsinlägg, ja verkligen allt.

 

När märkte du att bloggen blivit så stor?

– Jag har aldrig något bra svar på det, men jag var med i tv-programmet Ponnyakuten när jag var tio och då tog det fart. Samtidigt hade jag 50 000 läsare redan innan det och de måste också ha kommit någonstans ifrån. Jag tror att många tyckte det var lite spännande och imponerande att jag var så ung när jag startade bloggen.

 

Hur kändes det att se bloggen växa så mycket?

– Det var en helt sjuk period när jag såg hur den gick från 100 besökare till 200, 1 000 och sedan 10 000. Men nu tänker jag inte så mycket på siffrorna, det är mer folk utifrån som undrar om det inte är läskigt att 250 000 människor vet vem jag är.

 

Är det inte det då?

– Jag tänker inte riktigt så. Det är mer som att jag känner alla som läser även om jag inte gör det.

 

Du bloggar, rider, spelar in -tv-program och går i skolan. Hur hinner du med allt?

– Jag gör ett schema över allt jag ska hinna under en dag. I skolan gör jag vad jag ska direkt så att jag kommer ifrån den, men annars är jag som en vanlig -13-årig tjej.

 

Ser du några nackdelar med ditt bloggande?

– Man får uppleva ganska mycket hat och ilska från andra människor, mycket på grund av avundsjuka, tror jag.

 

Hur märker du det?

– Jag har blivit uthängd på olika forum, det har -redigerats bilder på mig och sådant. Folk verkar tycka att man får ta sådant när man är känd, men jag har ju lika mycket känslor som andra.

 

Hur hanterar du det?

– Eftersom jag hållit på så länge har det blivit lite av vardagsmat för mig. Men det är klart att jag blir ledsen ibland, även om jag inte visar det utåt. Bloggen har hjälpt mig väldigt mycket och jag har fått väldigt många fina kommentarer. Det är många som ställer upp och då blir man starkare. Sedan är jag nog väldigt stark som person också. Det är min personlighet.

 

Har du gått till polisen någon gång?

– Ja, ganska många gånger. Nu pågår faktiskt en utredning som jag är väldigt glad för att de tog tag i. Det handlar om sidan ask.fm som är rena mobbningssidan där jag typ dagligen blir uthängd. Den sidan är ett väldigt stort problem eftersom man kan vara anonym och skriva vad man vill. Det är helt sjukt att den fortfarande får finnas kvar.

 

Hur ofta hör andra som har blivit utsatta för näthat av sig till dig?

– Sådant får jag väldigt mycket både på mailen, i kommentarer på bloggen och på -Instagram. Många skriver väldigt privata saker och ibland kan det vara jobbigt att läsa om att de blivit misshandlade hemma eller se bilder på att de skurit i sig i armen.

 

Du är ju en förebild för väldigt många. Hur upplever du det?

– Jag tycker det är jättekul och vill gärna vara det. Men samtidigt har det en baksida. Jag är 13 år och kan också göra misstag och grejer man inte ska göra. Men enligt många ska en förebild vara perfekt och det kan vara jobbigt, man känner sig inte riktigt fri.

 

Påverkar det vad du skriver?

– Nej, det finns egentligen inget som jag inte skriver om. Om jag tycker att något är åt helvete fel så skriver jag det eller om jag är sur, ledsen eller glad. Jag skulle aldrig hänga ut någon och jag skriver inte om privata saker hemifrån, men allt annat. Det är nog därför väldigt många läser bloggen eftersom jag är så öppen.

 

Dina föräldrar, vad säger de?

– De tycker att jag är duktig och att det är kul, men de kan också tycka att vi borde få vara mer familj ibland. Det händer att folk ringer till dem och det stör vårt privatliv.

 

Framtiden då. Vad vill du bli?

– Jag har tänkt jättemycket på det, trots att jag inte ens börjat gymnasiet. Min plan är att ta ett sabbatsår efter nian för att satsa på min sport. Sedan vill jag satsa mer på tv och att jobba som programledare.

 

Vad vill du läsa på gymnasiet?

– Jag har funderat på att söka något inom film, men eftersom jag också vill få en vanlig utbildning vill jag nog hellre gå samhäll. Jag vill inte bli något som har med ekonomi att göra, inte heller natur. Drömmen är att gå samhällsprogrammet på Sjölins i Göteborg.

Text: Christopher Kullenberg Rothvall
Foto: Ted Olsson

 

Nellys blogg

Startade: Den 10 november 2009 klockan 14:13.

Antal läsare i veckan: 200 000.

Inlägg per dag: Mellan fem och sex. ”Så fort någon går in på bloggen ska det vara något nytt”.

Rekord i antal inlägg samma dag: 11.

Övrigt: Har över 220 000 följare på Instagram, har en egen kanal på YouTube sedan ett år tillbaka och började videoblogga på MTV i april 2014.

Bloggtips

  1. Ha en bra och tydlig inriktning på din blogg.
  2. Försök inte göra allt perfekt.
  3. Tänk på att bara bilder utan text lätt blir trist.
  4. Var öppen och berätta om dig själv, givetvis så långt du själv vill.