Så fixar du en egen blogg

Blogger, Nattstad . och Blogg.se. Det finns massor av sajter där man enkelt kan starta en gratis blogg. Nackdelen är ofta irriterande reklam, men inte på succéverktyget WordPress.social network face

 

Innan man startar en blogg är det klokt att ta en funderare över vad den ska handla om. Ska det vara en fotoblogg? -Eller mer som en dagbok? Eller kanske en blogg om ett speciellt intresse?

När du väl bestämt dig ska du välja bloggverktyg. Nätet är fullt med både svenska och internationella gratistjänster. 

På de flesta måste man stå ut med -annonser mellan inläggen, men inte på WordPress eftersom det är utvecklat av privatpersoner. 

Faktum är att runt en femtedel av världens tio miljoner största sajter är gjorda med WordPress.

Det finns en hel del annat att ta ställning till innan – och medan – man bloggar.

Hur mycket vill du egentligen lämna ut av dig själv, ditt liv? Det du postar på nätet blir kvar där och andra kan i värsta fall använda ditt material på ett sätt du inte har avsett. 

Ta dig tid att tänka efter, och tänk också på att personer i din närhet kanske inte alls är intresserade av att bli omskrivna på nätet.

Funderat färdigt? Då är det bara att sätta igång. Läs mer i våra tipsrutor!

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

Snabbguide till WordPress

 1. Gå till adressen sv.wordpress.com.
 2. Klicka på ”Kom igång”.
 3. Fyll i registreringen. Det är viktigt att du skriver in en korrekt mailadress.
 4. Välj en adress för din blogg. Låt det ta tid, den bör vara lätt att komma ihåg. Den kommer att se ut så här: www.BLOGGNAMN.wordpress.com.
 5. Sista steget är att bekräfta registreringen genom ett mail, sedan är du bloggare!

 

Så lockar du besökare

 • Skriv ut på Facebook, Instagram och liknande att du bloggar. Gör även så när du skrivit nya inlägg.
 • Skriv hellre ofta och kort än sällan och långt.
 • Lägg ut egna videoklipp, exempelvis genom YouTube.
 • Kommentera på andras bloggar för att synas själv.
 • Svara på läsarnas kommentarer.
 • Registrera din blogg hos Bloggportalen.se.

Börja blogga – tänk på detta!

 • Öppenheten: Hur mycket vill du berätta om dig själv på bloggen? Det kan vara smart att fundera på, inte minst när det gäller bilder på dig själv.
 • Tänk på andra: Även om du själv vill skriva om ditt liv är det inte säkert att dina kompisar och familj vill synas med namn och bild på bloggen.
 • ProduktplaceringDet finns företag som erbjuder sina produkter och tjänster till bloggare mot att man skriver om dem. Om du skulle få ett sådant erbjudande gäller det att tänka ett extra varv och vara kritisk. Vill du bli förknippad med ett varumärke?
 • Sno inga bilder: Tänk på att det inte är okej att fylla bloggen med bilder och texter som du hittar på nätet. Det är ungefär som stöld. Fråga alltid först.
 • Nähä, inte blogga? Om du gillar att skriva, men inte vill blogga finns andra möjligheter. Det finns gott om musiktidningar, spel- och sportsajter som ständigt söker nya skribenter.