Reportage

Konsten att välja rätt program till gymnasiet Pendlingsavstånd, kompisar och karriärvägar . riärvägar.Det är många faktorer att tänka på när det är dags att välja till gymnasiet. En del bara bestämmer sig, andra ser det som en lång stressplåga. Sju8nio mötte tre som gjort valet.

Schillerskaelever 006_Webb2

I snart 130 år har elever öppnat de stora trädörrarna och gått i trapporna på Schillerska gymnasiet i centrala Göteborg. Och det syns. De en gång kantiga trappstegen har blivit runda och blankslitna.

Tre som dagligen sliter på trapporna är Noemi Zelander som läser det humanistiska programmet, samt Joanna Allestam och Jakob Ekelund som båda går estetiskt program.

Alla tre upplevde att gymnasievalet var en tuff prövning, men de hanterade det på lite olika sätt. För Joannas del var valet relativt enkelt eftersom hon alltid gillat teater. Under högstadiet var hon säker på att det var estet med inriktning mot teater hon vill gå, men under sista terminen i nian ändrades allt.

– Jag besökte Gymnasiedagarna och blev jättesplittrad. Alla på mässan var väldigt bra på att sälja in sina utbildningar och därför började jag tänka både på natur, teknik, samhäll och teater. Det var jättejobbigt, säger hon.

Men eftersom hon kände sig skoltrött blev beslutet ändå att välja bort de mer teoretiska programmen och göra som planerat.

– Jag tyckte det var viktigt att göra något jag tyckte var kul. Samtidigt ville jag bort från Kungälv, jag var så trött på att alla kände varandra där, säger Joanna.

 

Även Noemi hade ganska tidigt klart för sig vilken utbildning hon ville gå.

– Jag valde det humanistiska programmet eftersom jag tyckte att ämnena verkade jätteintressanta, säger hon.

Hennes svåra beslut var istället att välja skola.

– Jag gjorde listor med plus och minus och pratade med kompisar som gick på olika skolor för att ta reda på vad jag skulle värdesätta högst.

Till skillnad från Joanna så fick hon mycket hjälp på Gymnasiedagarna.

– Det var där jag märkte att jag inte ville gå på någon annan skola än Schillerska. Jag gick hit på öppet hus och då kände jag bara yes, det här är så rätt, säger Noemi.

 

För Jakob blev gymnasievalet en lite för kort resa. Under hela nian sköt han ständigt upp beslutet och gjorde valet först sista veckan.

– Jag tog det lite väl lugnt och kollade knappt på vilka valmöjligheter som fanns. Det är helt fel inställning. Innan man hoppar på något måste man se vad det finns för alternativ, säger han.

Trots tabben är han mycket nöjd med beslutet att gå estetiskt med inriktning mot bild och form.

– Jag kände inte för att välja något jättetungt program eftersom jag varken då eller nu vet vad jag vill göra efter gymnasiet.

Att han valde som han gjorde berodde i slutändan på att han gillade skolans utbildningsupplägg och att han ville slippa pendla till skolor med liknande program.

– Jag ville komma in till stan, det är här det händer saker, säger Jakob.

 

Varken Joanna, Noemi eller Jakob ångrar sitt val. Alla tre stormtrivs på Schillerska.

– Det blev bättre än jag tänkte mig. Jag hade många farhågor om hur det skulle bli, men jag hamnade i en väldigt bra klass, säger Jakob.

– Jag har nog aldrig umgåtts så mycket mellan klasserna som här, det är helt underbart, säger Noemi.

De tre är eniga om att många gör en för stor grej av gymnasievalet. Därför är deras råd att inte lyssna på andra.

– Det är så många som säger till en vad de tycker att man ska göra, allt från kompisar till släktingar och föräldrar. Därför är det viktiga att man väljer själv, annars tror jag man ångrar sig, säger Joanna.

 Text: Christopher Kullenberg Rothvall
Foto: Niklas Maupoix

 Joanna Allestam

Ålder: 18 år

Läser: Trean på Schillerskas estetprogram med inriktning mot teater

Drömjobb: Skådespelare

Valtips: ”Stressa inte, det går att välja om”

 

Noemi Zelander

Ålder: 16 år

Läser: Tvåan på Schillerskas humanistiska program

Drömjobb: Matros

Valtips: ”Gå på din magkänsla”

 

Jakob Ekelund

Ålder: 17 år

Läser: Tvåan på Schillerskas estetprogram med inriktning mot bild och form

Drömjobb: Konstnär och att jobba med design

Valtips: ”Försök att välja själv”