Här är framtidens jobb

Har du drömmar om att bli lärare, att arbeta inom vården eller att jobba på byggen? Då har du stora chanser att få jobb eftersom det spås vara brist på dem i framtiden. Faktum är att alla som väljer ett yrkesprogram har stora jobbchanser.

 

Gymnasievalet. Det är det första riktigt stora steget mot det där drömjobbet. Även om det dröjer ganska många år innan det är dags att börja läsa jobbannonser och gå på anställningsintervjuer, så kan det vara klokt att redan nu skaffa sig en bild av hur chanserna att få jobb ser ut i de olika branscherna. Faktum är att just det är en fråga som både företag och myndigheter ständigt jobbar med, bland annat Arbetsförmedlingen i Göteborg där Sara Andersson är arbetsmarknadsanalytiker.

 

– Vi här i Göteborgsregionen har ett väldigt rikt näringsliv vilket gör att det kommer finnas en stor efterfrågan i många olika yrkesgrupper under en period på fem till tio år, säger hon.

 

Goda utsikter i vård och skola

Ett område där det förutspås vara extra goda utsikter är inom vård- och omsorg, exempelvis för den som vill bli läkare, sjuksköterska eller undersköterska.

 

– Vi har en åldrande befolkning vilket gör att vi kommer behöva ha många människor som jobbar inom omsorg och sjukvård i framtiden, säger Sara Andersson.

 

Även inom skolans värld kommer det att finnas gott om jobb för den som har drömmar om att exempelvis bli lärare.

– Det föds många barn, vilket gör att det kommer behövas många lärare, förskollärare och fritidspedagoger, säger Sara Andersson.

 

Satsa på industri och bygg

Även inom industrisektorn kommer det att finns en mängd möjligheter till jobb i framtiden, exempelvis för den som är högskoleutbildad ingenjör. Inte minst gäller det i Göteborgsområdet eftersom det finns mycket industrier här. Dessutom är medelåldern relativt hög, vilket gör att många snart kommer att gå i pension.

 

Ett annat område med goda utsikter är byggsektorn.

– Det finns många stora byggprojekt här under de kommande fem till tio åren, vilket gör det ypperligt att välja ett yrkesförberedande program med inriktning mot bygg, säger Sara Andersson.

 

Just de yrkesförberedande programmen ger utbildningar inom en mängd olika branscher där det spås vara väldigt goda jobbmöjligheter i framtiden. Det gör att Sara Andersson och Arbetsförmedlingen gärna slår ett slag för yrkesprogrammen.

 

– Det är utbildningar som ger otroligt bra jobbmöjligheter och tvärt emot vad många tror så stänger det inga dörrar. Även de yrkesförberedande programmen ger högskolebehörighet. Om man läser ett högskoleförberedande program är man sämre rustad för arbetsmarknaden direkt efter gymnasiet, säger hon.

 

Tuffare inom media

Men det finns också områden där det inte ser lika ljust ut. Ett sådant är exempelvis inom mediaområdet där det är oerhört tufft att få jobb som både journalist och fotograf. Även för den som drömmer om att bli skådespelare ser det mörkt ut.

 

– Där är konkurrensen om jobben betydligt större. Men sedan kommer det självklart både att behövas journalister och exempelvis ljudtekniker så om man drömmer om det ska man inte utesluta det. Men man ska veta om att konkurrensen är tuff, säger Sara Andersson.

 

Oavsett vad man drömmer om att jobba med så menar Sara Andersson att det finns två viktiga saker att tänka på inför gymnasievalet.

– Det första är att man ska välja något som man själv är intresserad av eftersom man ska hålla på med det i tre år. Det andra är att man ska gå klart gymnasiet. Ett slutbetyg är den absolut bästa inträdesbiljetten till arbetsmarknaden i dag, säger hon.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

Framtidsutkiken

Yrken där det kommer att vara lätt respektive svårt att få jobb om fem till tio år.

 

Goda utsikter

Förskollärare och fritidspedagoger

Gymnasielärare

Ingenjörsyrken

IT-yrken

Läkare

Lärare i grundskolan

Sjuksköterskor

Specialpedagoger

Tandläkare

Bil- och lastbilsmekaniker

Bussförare

CNC-operatörer

Flertalet byggyrken

Kockar

Lokförare

Maskinreparatörer

Tandsköterskor

Undersköterskor

 

Mindre goda utsikter

Banktjänstemän

Biologer

Handläggare/utredare, offentlig förvaltning

Informatörer

Journalister

Personaltjänsteman

Ekonomiassistenter

Försäljare, dagligvaror och fackhandel

Köks- och restaurangbiträden

Löne- och personalassistenter

Vissa maskinoperatörsyrken

Montörsyrken

 

Källa: Arbetsförmedlingen