Första skoldagen är det bästa som hänt

Pirr i magen, . nollning och en massa nya människor. De flesta är nervösa inför den första tiden på gymnasiet. Men för Andreas, Arta, Marcus och Robin blev starten på Polhemsgymnasiet bland det bästa som hänt i livet.

polhemsgymnasiet 008

Det är en tisdag i april. Värmen från vårsolen har lockat hundratals kontorsarbetare, Chalmerister och gymnasieelever till att äta lunch, ta en kaffe eller bara hänga på träbryggan vid Lindholmspiren. Några av dem är Andreas Linger, Arta Mustafi, Marcus Josefsson och Robin Karlsson som alla går i ettan på Polhemsgymnasiets ekonomiprogram. De minns dagen då de öppnade dörren till skolan för första gången.

– Vi skulle samlas i vårt klassrum, men jag kom lite sent. Därför fick jag sätta mig längst fram på den enda platsen som var ledig, säger Andreas.

– Det minns jag också. Jag såg när du kom in, du såg så snäll och oskyldig ut, fortsätter Robin.

 

Alla fyra var nervösa inför dagen, men hade samtidigt stora förväntningar och längtade efter att börja.

– Man hade väntat på det hela sommarlovet, säger Arta.

– Jag var trött på min förra klass och tyckte att det skulle bli skönt att få träffa lite nytt folk. Men jag var ändå nervös, framförallt för att alla andra skulle känna varandra, säger Robin.

Men när de väl satt där i klassrummet var de flesta nya för varandra. För att de skulle lära känna varandra ordentligt arrangerade skolan två heldagar bara för ettorna, dagar fulla med rundvandringar, gruppövningar och lekar.

– Under den första dagen samlades vi i en ring där man var tvungen att säga de andras namn, säger Arta.

– Vissa var riktigt bra på att komma ihåg namnen, men det var verkligen inte jag. Det är ändå 33 stycken i klassen och det tog några veckor för mig, säger Marcus.

 

Men det var inte bara lärarna som gjorde saker för klassens sammanhållning, även skolans tvåor och treor var inblandade. Det handlar förstås om den så omtalade nollningen.

– Vi hade en hel veckas nollning och det var väldigt bra eftersom man lärde känna andra på skolan, säger Arta.

Många tror att nollning innebär att de äldre eleverna gör elakheter mot de yngre.

– Jag trodde att man skulle dö, men riktigt så blev det inte, säger Robin.

– Det var skitkul. Vi fick göra en massa konstiga saker, säger Andreas.

Bland annat samlades de på Kungsportsavenyn, mitt i hjärtat av Göteborg för att ha kuddkrig. Vid ett tillfälle hade de morgongympa vid älven och vid ett annat brottades de på en presenning full med såpa.

– Det var roligast. Vi alla var nollor tills vi blev dubbade till ettor på en fest, säger Arta.

 

Efter några dagar i den nya världen släppte nervositeten.

– Man hittade ett gäng som man pratade med och det gjorde att man visste var i klassrummet man skulle sätta sig, säger Andreas.

De märkte fort att gymnasiet var annorlunda jämfört med högstadiet. Det var både mer plugg och ett högre tempo.

– Det är sådant man hört talas om innan man började, men ändå inte riktigt insett, säger Marcus.

– Man måste planera arbetet på ett annat sätt eftersom lärarna inte säger åt en exakt vad man ska göra. Det är mycket mer eget ansvar, säger Andreas.

Nu när det snart gått två terminer känner de sig varma i kläderna, både med pluggandet och det sociala.

– Vi har en jättebra sammanhållning i klassen. Det är inte så uppdelat mellan killar och tjejer, utan alla umgås med alla, säger Arta.

– Man har jättekul med kompisarna. Kul samtidigt som man pluggar och på helgerna har man kul. Det här är nog bästa tiden i ens liv, säger Robin.

Text: Christopher Kullenberg Rothvall
Foto: Niklas Maupoix

Vanliga aktiviteter vid skolstarten

Kompisporträtt. Två och två sitter man och intervjuar varandra. Sedan ska man skriva en presentation av den andre. Klassens alster sätts ihop till ett häfte som blir underhållande läsning vid studenten.

Nollning. Går ut på att tvåor och treor utmanar ettorna i olika typer av lekar och upptåg.

Namnlekar. Finns i många varianter, allt från att sitta i en ring och säga varandras namn till att leta efter en person med en viss namnskylt.

Rundvandring. Är standard på de flesta skolor. Lärare eller äldre elever guidar runt i de nya lokalerna.