Besök Gymnasiedagarna och Future Skills!

Mellan den 9 . och 11 oktober är det dags för mässan Gymnasiedagarna och Future Skills på Svenska Mässan i Göteborg. Det är en mässa för alla som ska välja till gymnasiet. I år finns en lång rad nyheter, bland annat helt nya möjligheter att testa olika yrken.

Läs mer

Så upplevde de gymnasievalet

Drömmarna . , framtidsmöjligheterna och trivselfaktorn på skolan. Det är många saker som spelar in när det är dags att välja till gymnasiet. En del bara bestämmer sig, andra ser valet som en lång stressplåga. Sju8nio mötte tre elever som gjort valet.

Läs mer

Pendla eller flytta?

Går du och . funderar på att söka till en utbildning som inte finns där du bor? Då finns två alternativ: Antingen att pendla varje dag eller att flytta hemifrån. Sju8nio har mött två elever som bestämt sig för att pendla trots långa avstånd.

Läs mer

Förälder – så supportar du

Du som är . förälder till en ungdom som står inför gymnasievalet har en viktig uppgift. Genom att diskutera valet tillsammans är det du som är viktigaste stödet.

Läs mer

Han följer sina drömmar

Under hela sitt . liv har Andreas Kramer, 21 år från Sävedalen, brunnit för idrott. Han drömde om att få vara med på OS som barn, valde att läsa idrottsprofil på gymnasiet och tog silver på friidrotts-EM i Berlin i somras. Nu närmar han sig sin OS-dröm.

Läs mer

SYV – inte bara yrkesvägledare

De flesta har . någon gång hört talas om studie- och yrkesvägledare – syv. De är personer som fungerar som guider till din framtid och som kan hjälpa till med alla tankar inför gymnasievalet – antingen genom ett besök eller varför inte via snapchat?

Läs mer

Allt du behöver veta om betyg

A, B, C… . Nu är det dags för dina betyg att omvandlas till siffror, ett meritvärde. Ju högre meritvärde, desto lättare är det att komma in på gymnasiet. Men det gäller också att ha koll på vilka ämnen du måste vara godkänd i för att komma in på just ditt program. Krångligt? Häng med i Sju8Nios genomgång.

Läs mer

Så väljer du rätt gymnasieskola!

Har du bestämt . dig för vilken utbildning som du vill söka till? Då är nästa steg att börja fundera på viken skola du vill gå på. Läs Sju8nios tolv frågor som du ska ställa för att du ska hitta din drömskola.

Läs mer

Besök skolornas öppet hus

En gymnasieskola kan . kännas strålande på pappret, men vara helt annorlunda i verkligheten. Därför finns möjligheten att besöka skolorna genom det som kallas för öppet hus. Sju8nio provade.

Läs mer

Joen lever drömmen på Youtube

Han har över . 40 miljoner visningar på sin kanal, 180 000 prenumeranter och fans som köar i timmar för att få en bild tillsammans med på honom när det är event i Nordstan. Möt Göteborgs nästa stora Youtuber – Joen El Chilli.

Läs mer

Granska skolornas reklam

Just nu pågår . ett stenhårt krig om niondeklassarna. Skolorna lägger hundratusentals kronor på reklam som ska locka just dig. Även om få försöker luras är det viktigt att vara kritisk.

Läs mer

Konsten att välja rätt program till gymnasiet

Pendlingsavstånd, kompisar . och karriärvägar.Det är många faktorer att tänka på när det är dags att välja till gymnasiet. En del bara bestämmer sig, andra ser det som en lång stressplåga. Sju8nio mötte tre som gjort valet.

Läs mer

Här är framtidens jobb

Har du . drömmar om att bli lärare, att arbeta inom vården eller att jobba på byggen? Då har du stora chanser att få jobb eftersom det spås vara brist på dem i framtiden. Faktum är att alla som väljer ett yrkesprogram har stora jobbchanser.

Läs mer

Så påverkas du av stress

Stressad över . alla läxor, prov och betyg? Då är du inte ensam. Långt fler än hälften av alla elever känner sig stressade i skolan. Ibland kan det vara nyttigt för att man ska få något gjort, men det finns också allvarliga risker.

Läs mer

Första skoldagen är det bästa som hänt

Pirr i magen, . nollning och en massa nya människor. De flesta är nervösa inför den första tiden på gymnasiet. Men för Andreas, Arta, Marcus och Robin blev starten på Polhemsgymnasiet bland det bästa som hänt i livet.

Läs mer

Superbloggaren Nellie

Med över . 200 000 läsare i veckan har Nellie Berntsson, 13 år, en av ­Sveriges största bloggar. Karriären går spikrakt uppåt genom jobb för MTV, en ­YouTubekanal med över sex miljoner visningar, en blogg på Metro Mode och framgångar inom ­ridsporten. Men priset är högt och stavas näthat.

Läs mer