SYV – inte bara yrkesvägledare

De flesta har . någon gång hört talas om studie- och yrkesvägledare – syv. De är personer som fungerar som guider till din framtid och som kan hjälpa till med alla tankar inför gymnasievalet – antingen genom ett besök eller varför inte via snapchat?

När de flesta hör talas om studie- och yrkesvägledarna, syv, så brukar tankarna gå till en person som kan hjälpa till med vägledning inför gymnasievalet och kanske även till tilldelningen av praoplatser i åttan. Men faktum är att en studie- och yrkesvägledare gör mer än så. Man kan exempelvis gå till sin syv för att ha samtal om motivation och studieteknik, alltså hur man bäst gör för att lära sig utifrån sina egna förutsättningar. Det handlar om att bli medveten om vem man själv är och vad man behöver för stöd för att nå bäst resultat i skolan.

 

Teija Kuusinen jobbar som syv i Ale utanför Göteborg. Hon menar att mycket av henens jobb handlar om att skapa en medvetenhet och en självkännedom hos den som exempelvis står inför gymnasievalet.

 

– Som syv stöttar jag så att du ska kunna förstå vart du är på väg. Jag ger aldrig några råd, utan jobbar med verktyg så att man själv ska kunna komma fram till vad man vill göra i livet. Mycket handlar om att vidga perspektiven. Det finns omkring 9 000 olika yrkestitlar i Sverige och vem känner till alla dem? Det går inte att drömma om något som man inte känner till. Där kan jag hjälpa till med research, säger hon.

 

Hur går det till konkret, går jag som elev till dig eller kommer du till mig?

– Det är olika på olika skolor, men oftast kommer syv ut med info i klasserna och har lektioner i självkännedom och i hur arbetsmarknaden fungerar. Alla erbjuder också eleverna tid för individuella samtal som självklart är frivilliga.

 

Hur många gånger får man besöka dig då?

– Man får komma så många gånger man vill, i alla fall så många gånger som jag har lediga tider så att jag kan ta emot.

 

Att göra ett personligt besök, maila eller ringa är ofta långt ifrån de enda kontaktvägarna man kan ha till sin syv. Många arbetar exempelvis med sociala medier, likt Teija Kuusinen.

 

– Jag finns både på Instagram och Snapchat och det är väldigt bra för där kan man skriva till mig. Sedan brukar jag även lägga ut inlägg med små blänkare, exempelvis veckans yrke, var det är öppet hus just nu, olika datum i antagningen och liknande.

 

Vilka är de vanligaste frågorna du får?

– Det absolut vanligaste är att eleverna kommer för att de inte vet vad de vill bli. Sedan brukar det vara många konkreta frågor också, som vilken skola är bäst, vilka betyg behövs för en viss utbildning och liknande.

 

Många verkar veta exakt vilket drömjobb de har och hur de ska nå fram dit. Hur kan du hjälpa till om man inte vet det?

– Det finns jättemycket som jag kan göra. Jag gör en form av kartläggning över vem du är, vad du tycker om och vilka egenskaper du har, och så klart vad man tycker är lätt och svårt. Utifrån det kan hitta olika yrken.

 

Vilket är nu ditt bästa tips till den som står inför sitt gymnasieval?

– Att man som elev verkligen funderar på vad man skulle trivas bäst med och inte går på vad som är flashigast, ger mest status eller välja något bara för att kompisen gjort det.

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

Hur hittar jag min syv?

I den bästa av alla världar finns en syv på varje skola, men det är inte helt säkert alla gånger. Det bästa är därför att du kollar med din mentor eller på skolans expedition. Där vet de vem som är syv och var den personen sitter.