Så väljer du rätt gymnasieskola!

Har du bestämt . dig för vilken utbildning som du vill söka till? Då är nästa steg att börja fundera på viken skola du vill gå på. Läs Sju8nios tolv frågor som du ska ställa för att du ska hitta din drömskola.

  1 .

1. Funkar skolans lokaler?

När skolan har öppet hus ska du bege dig dit och kolla många saker. Viktigast är att lokalerna verkar vara anpassade efter den undervisning som erbjuds. Finns exempelvis labblokaler om det behövs för din utbildning?

 

2. Hur många lärare finns det?

Det låter kanske skönt med få lärare. Men faktum är att det kan påverka kvaliteten på din utbildning. Ta fasta på begreppet lärartäthet när du läser om skolorna.

 

3. Är de behöriga?

Fråga runt om lärarna på skolan är behöriga. Har de inte rätt behörighet att undervisa i vissa ämnen kan det leda till problem med betygen. Läraren kan kanske inte avgöra vad du lärt dig.

 

4. Hur når man lärarna?

Luska i hur man gör för att få tag på skolans lärare. Har de besökstider, telefontider eller hänvisas eleverna till mailen? Kanske finns det en lärarchatt?

 

5. Var ligger undervisningen?

Eftersom en del skolor är små finns exempel där eleverna får åka till andra skolor för att få gå på vissa lektioner. Kolla exempelvis om skolan har egen idrottshall.

 

6. Finns rätt teknik?

En viktig fråga är om det finns datorer till alla. Undersök också om skolan har den teknik som utbildningen kräver, exempelvis kameror på medieutbildningar.

 

7. Vad erbjuder köket?

Egen matsal, lunch på restaurang, snabbmat eller inget alls? På gymnasiet har skolan ingen skyldighet att erbjuda mat. Kolla därför hur skolan löst matfrågan.

 

8. Finns garanti?

Om du söker en viss inriktning på en mindre skola finns risk att utbildningen aldrig blir av om för få söker den. Kolla vilka garantier som lämnas.

 

9. Finns alla kurser?

Lovar skolan en massa spännande valbara kurser? Innan du faller för lockelsen är det smart att höra vilka fördjupningar som fanns för de elever som går på skolan nu och vilka som inte blev av.

 

10. Kan man maxa?

Kolla upp om det går att få max antal meritpoäng. Ger skolan exempelvis alla kurser i matte och engelska?

 

11. Finns det där lilla extra?

Alla skolor måste ha kurator, skolsköterska, SYV och psykolog. Men en del går runt det genom att de bara kommer till skolan en gång i månaden.

 

12. Vilken sorts skola föredrar du?

Vill du gå på en skola där det inte är så skarpa gränser mellan ämnena, där man läser matte, svenska och engelska på samma gång eller vill du helst ha det mer strukturerat med matte, svenska och engelska var för sig? Då ska du kika på vilka olika typer av pedagogiska inriktningar som finns på skolorna.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall