Så upplevde de gymnasievalet

Drömmarna . , framtidsmöjligheterna och trivselfaktorn på skolan. Det är många saker som spelar in när det är dags att välja till gymnasiet. En del bara bestämmer sig, andra ser valet som en lång stressplåga. Sju8nio mötte tre elever som gjort valet.

Regnet hänger i luften på Lindholmen i Göteborg samtidigt som kylan i vinden påminner om att den fina sommaren är över och hösten kommit. Här på Hisingen ligger gymnasieskolorna tätt, precis bredvid Chalmers och en lång rad med företag som sysslar med avancerad teknik. Efter några veckors lugn på området är nu alla gymnasieelever tillbaka. De elever som gick i ettan förra året har nu blivit tvåor och kan se tillbaka på sitt första gymnasieår. Andra har börjat på sitt sista av de tre åren och kommer allt närmare studenten.

 

Inne på Älvstrandens bibliotek sitter tre gymnasieelever som alla kommer från var sin skola. De är Sofia Abrahamsson som läser teknikprogrammet på Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, Pontus Svedholm som går bygg- och anläggningsprogrammet på Bräckegymnasiet och så Jenny Ilenius som läser restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ester Mosessons gymnasium. De minns tillbaka på gymnasievalet som en jobbig pers.

 

– Det var en väldigt lång resa för mig. Från början var jag inne på att välja allt från natur och samhäll till humanistiskt, men först under vårterminen i nian insåg jag att det var teknik jag ville gå eftersom jag varit teknikintresserad hela mitt liv, säger Sofia.

 

– Jag tycker också det var svårt. Jag ville välja något där man kan vara kreativ och som leder till att jag kan få jobb direkt efteråt. När jag sorterat bland valen blev det restaurang- och livsmedel på Ester Mosesson kvar, säger Jenny.

 

Pontus var däremot mer säker tidigare på vad han skulle välja.

 

– Jag gjorde praktik på ett företag när jag gick i åttan och då var det en där som talade väldigt gott om Bräckegymnasiet så jag bestämde mig för att gå dit på öppet hus och kolla och det verkade bra. Alla lärarna var jättetrevliga och lokalerna verkade bra, säger han.

 

Öppet hus avgjorde

Just ett besök när gymnasieskolorna anordnar öppet hus är något som får många att bestämma sig för både utbildning och skola. Så var det exempelvis för Sofia när hon valde GTG.

 

– Det var väldigt lärorikt att få göra ett besök på skolan, man fick en känsla för hur miljön och stämningen var samtidigt som man kunde kolla hur det såg ut med scheman, säger hon.

 

Jenny missade dock chansen att gå på öppet hus när Ester Mossesons gymnasium bjöd in till det. Men hon löste det ändå.

 

– Jag kunde inte gå just den dagen, men vi ringde till skolan och frågade om jag kunde få hälsa på ändå och det gick bra. Jag fick följa med både ettorna och tvåorna under en dag för att se hur det var. Jag var på öppet hus på en annan skola, men det här fick mig att känna att Ester Mosessons var det perfekta stället för mig, säger hon.

 

Valde inte som kompisarna

Många kan uppleva gymnasievalet som jobbigt på så sätt att många kompisar från nian går åt olika håll samtidigt som det kan vara en skrämmande känsla att komma till en helt ny skola utan att känna någon. Men både Pontus, Jenny och Sofia stod emot den typen av känslor och valde sin egen väg.

 

– Jag kände att jag ville välja något som jag tyckte om och som jag själv ville plugga, säger Jenny.

 

– Jag var den enda i mitt kompisgäng som valde teknik, alla andra valde natur på olika skolor så alla gick sin egen väg, säger Sofia.

 

– Många av mina vänner valde Hulebäck och de ville att jag skulle börja där också, men jag ville hellre börja på Bräcke för det kändes som en bra skola för mig, säger Pontus.

 

Nervöst i början

Alla tre minns att det var en aning nervöst när de klev in i klassrummet på gymnasiet för första gången.

 

– Jag var jättenervös under den första dagen. Jag kände ingen alls i klassen och jag kände mig lite blyg i början, säger Jenny.

 

– Det var ganska stelt i klassen under första dagen. Några kände varandra sedan innan, men sedan kom man in i klassen allt mer och då blev det en helt annan klass, säger Pontus.

 

– Det tog inte alls lång tid innan man kom in i det och blev kompis med alla, säger Sofia.

 

När de nu tänker tillbaka på det första året på gymnasiet är de alla tre mycket nöjda med sina val och tycker att det blivit så bra som de hoppades.

 

– Det känns jättebra, jag trivs, säger Pontus.

 

­     – Det känns helt perfekt, gymnasiet har gjort att jag mognat som person och klarar av att göra fler saker, säger Jenny.

 

Välj med hjärtat

Både Sofia, Pontus och Jenny rekommenderar alla som ska välja till gymnasiet att gå på öppet hus på flera skolor innan man bestämmer sig. De rekommenderar också att man känner efter ordentligt hur valet känns.

 

– Man ska välja det där som man tycker känns rätt, när det kittlar till i magen. Man ska ta något som man vill göra så man slipper hoppa av efter en termin och börja om, säger Pontus.

 

– Försök att låta bli att lyssna på vad dina kompisar säger åt dig att välja. Om jag haft kompisar med mig till gymnasiet hade jag förmodligen inte lärt känna alla nya människor på samma sätt som jag nu gjort, säger Jenny.

 

Christopher Kullenberg Rothvall

 

Sofia Abrahamsson

Ålder: 16 år.

Skola: Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium, GTG.

Läser: I tvåan på teknikprogrammet.

Dröm: Att jobba med produktutveckling efter att ha pluggat vidare efter gymnasiet.

 

Jenny Ilenius

Ålder: 17 år.

Skola: Ester Mosessons gymnasium.

Läser: I tvåan på restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning mot bageri och konditori.

Dröm: Att bli konditor och få dekorera tårtor.

 

Pontus Svedholm

Ålder: 16 år.

Skola: Bräckegymnasiet.

Läser: I tvåan på bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning mot arkitekt.

Dröm: Att först bli snickare och sedan plugga vidare till ingenjör eller arkitekt.