Pendla eller flytta?

William Torstensson och Axel Johansson pendlar varje dag till Lindholmens Tekniska Gymnasium. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Går du och . funderar på att söka till en utbildning som inte finns där du bor? Då finns två alternativ: Antingen att pendla varje dag eller att flytta hemifrån. Sju8nio har mött två elever som bestämt sig för att pendla trots långa avstånd.

Det finns de som bara har en kort promenad eller en cykeltur för att kunna ta sig till gymnasiet . Och så finns det de som behöver åka i flera timmar. Det finns gymnasieskolor på de flesta lite större orter, men långt ifrån alla har kanske just precis den utbildning som man drömt om. Dessutom finns det utbildningar som har riksintag. Det betyder att elever från hela Sverige kan söka utbildningen. En sådan utbildning är exempelvis sjöfartsutbildningen vid Lindholmens Tekniska Gymnasium.

 

Axel Johansson och William Torstensson läser det andra året på programmet och ingen av dem bor i närheten av skolan. Under deras val till gymnasiet fick de ta ställning till om de vile pendla med kollektivtrafiken till skolan varje dag eller flytta till Göteborg.

 

William bor på Asperö i Göteborgs norra skärgård och har närmare en timmes resväg till skolan varje dag. Han klasskamrat Axel bor ännu längre bort, närmare bestämt på Dyrön som ligger utanför Tjörn.

 

– Det tar ungefär två timmar för mig att pendla, det beror lite på hur jag åker. Antingen tar jag båten till Rönnäng på Tjörn och fortsätter med buss eller via Rörtången utanför Marstrand och med buss därifrån, säger han.

 

Oavsett vilket så tar hans resa sällan under två timmar. Ibland mer än så.

 

– Ibland är det kö och ibland har det hänt olyckor och då kan jag bli lite sen till skolan. Så är det, säger Axel.

 

Det är framförallt bussresorna som kan ställa till det för Axel. Det drabbar inte William lika ofta eftersom han har chans att åka båt hela vägen.

 

– Om jag har tur så börjar jag lektionerna så att jag kan ta direktbåten in till Stenpiren, men annars får jag ta buss eller spårvagn från Saltholmen. Men det funkar ändå bra tycker jag, säger han.

 

Trots att de båda har lång väg att resa så övervägde de aldrig alternativet att flytta in till Göteborg för utbildningen.

 

– Nej, det tänkte jag inte på eftersom det trots allt funkar ganska bra att åka med buss och båt, säger Axel.

 

– Jag funderade på att söka till sjöfartsprogrammet på Öckerö och då hade jag nog fått flytta, men nu blev det i Göteborg istället, säger William.

 

Extra bidrag för den som flyttar

För många kan steget att flytta för sin gymnasieutbildning kännas både alltför stort och dyrt. Och det behövs en del planering för att få ekonomin att gå ihop. Men faktum är att den som väljer att flytta för sin gymnasieutbildning kan få ett så kallat inackorderingstillägg om man har längre än två timmar fram och tillbaka till skolan. Det och studiebidraget är en bra grund för att kunna betala hyra och kostnader för mat.

 

Hur stort inackorderingstillägget är beror på hur långt det är mellan föräldrahemmet och skolan. Är det över 130 mil får man det högsta beloppet som är på 2 350 kronor, är det under 44 kilometer blir summan 1 190 kronor. Vill man veta exakt hur mycket man kan få kan syv hjälpa till med att kolla.

 

Det som kan vara värt att komma ihåg är att det långt ifrån är lätt att få tag i en bostad i exempelvis en så stor stad som Göteborg. Men många utbildningar med riksintag där många sökande kommer från hela landet brukar kunna ge bra tips och råd på hur man kan hitta ett ställe att bo, exempelvis kontakter till privatpersoner boende runt skolan som hyr ut rum till gymnasieelever.

 

Äter frukost på vägen

Att pendla till sin utbildning kan dock ha andra fördelar, exempelvis att man kan utnyttja tiden till att göra annat.

 

– Jag brukar exempelvis äta frukost på båten eller bussen, det gör att jag spar en del tid på morgonen, säger Axel.

 

Många väljer också att använda tiden för att göra läxorna och för att plugga, men inte Axel och William.

 

– Jag tycker det är lite för besvärligt att sitta med alla böckerna i knäet på bussen, jag är en sådan som hellre gör det när jag kommer hem, säger Axel.

 

Trots att de båda lägger lång tid på att pendla till sin utbildning varje dag så är det ingen av dem som ångrar sina val.

 

– Det var inget som avskräckte mig. Det fanns en sjöfartsutbildning på Tjörn tidigare och den hade varit närmare för mig, men den har lagt ner så det fanns inget alternativ, säger Axel.

 

Han funderade ett tag på att söka någon av gymnasieutbildningarna på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund, men bestämde sig ändå för att söka sjöfart i Göteborg.

 

– Det hade ändå varit en bit för mig att åka till Stenungsund ändå så då kunde jag lika gärna åka lite längre och plugga det jag vill, säger Axel.

 

Båda drömmer om att söka sig vidare till Chalmers efter gymnasiet och plugga till fartygsbefäl, antingen som nautiker på bryggan eller som maskinbefäl. De båda har familjer som spenderat sina yrkesliv till sjöss, vilket gjorde att de blev sugna på att följa i deras spår.

 

– Det härliga med att jobba till sjöss är att man är borta ett par veckor och sedan hemma lika länge.

 

– Och så är det självklart härligt att få jobba med något som man verkligen tycker är skoj, säger William.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

 

FAKTA: Fördelar och nackdelar med att flytta

 

Flytta

Fördelar                                                  Nackdelar

+ Man slipper restider.                        – Kostar mycket pengar.

+ Stort kliv mot vuxenlivet.                  – Kan vara svårt att få bostad.

+ Man kan bo med kompisar.             – Man flyttar från kompisar.

 

Pendla

Fördelar                                                  Nackdelar

+ Ger tid för plugg.                                – Kan bli förseningar.

+ Billigt.                                                  – Svårt att hinna med annat efter skolan.

Man kommer till en ny miljö.             – Många timmar i veckan på buss eller tåg.