Allt du behöver veta om betyg

A, B, C… . Nu är det dags för dina betyg att omvandlas till siffror, ett meritvärde. Ju högre meritvärde, desto lättare är det att komma in på gymnasiet. Men det gäller också att ha koll på vilka ämnen du måste vara godkänd i för att komma in på just ditt program. Krångligt? Häng med i Sju8Nios genomgång.

A, B, C… . Inför gymnasievalet förvandlas betygen från bokstäver till siffror – ditt meritvärde. Ju högre meritvärde, desto lättare att komma in på ditt förstahandsval.

     Men det gäller också att ha koll på vilka ämnen du måste vara godkänd i för att komma in på drömprogrammet. Sju8nio guidar genom begreppen!

 

 

Det finns vissa grunder för behörighet som är viktiga att känna till. Först och främst: Du måste ha minst betyget E i kärnämnena svenska, matematik och engelska. Vill du gå ett yrkesprogram behöver du minst fem E till, alltså som lägst betyg E i minst åtta ämnen totalt. Vill du istället gå ett högskoleförberedande program måste du ha minst nio E utöver svenska, engelska och matematik. Alltså: minst betyget E i minst tolv ämnen totalt.

 

– Tänk på att det kan uppstå konkurrens. Ju fler ämnen du har betyg i och ju bättre betyg du har, desto större chans har du att komma in på ditt förstahandsval, säger Louise Paulsson, studie- och yrkesvägledare på Vägledningscentrum i Göteborgs Stad.

 

Olika program kräver också godkänt i olika betyg. Ska du gå humanistiska programmet, ekonomi- eller samhällsvetenskapsprogrammet så måste fyra av dina tolv godkända ämnen vara geografi, historia, samhällskunskap och religion. Ska du istället gå naturvetenskaps- eller teknikprogrammet måste du ha minst E i kemi, fysik och biologi.

 

– Kom ihåg att man numera får grundläggande behörighet för att läsa vidare på universitet eller högskola efter gymnasiet både på de högskoleförberedande programmen och yrkesprogrammen, säger Louise Paulsson.

 

Hur gör man då när man räknar ut sitt meritvärde, det sammanlagda resultatet av betygen? Jo, du ska räkna ihop dina 16 bästa betyg. Totalt kan du få max 320 poäng. Om du även får betyg i moderna språk, har du rätt att lägga till det som ett 17:e ämne. Summan blir då maximalt 340 poäng.

 

Betyget E ger 10 poäng, D ger 12,5 poäng, C ger 15 poäng, B ger 17,5 poäng och toppbetyget A ger 20 poäng. Översätt varje bokstav till en siffra och lägg ihop det till en summa.

 

När du har räknat om dina betyg till ett meritvärde frestas du säkert att kolla upp hur många poäng som krävdes för att komma in på ditt program förra året. Men Louise Paulsson varnar: Det går inte att lita på förra årets antagningspoäng.

 

– Det kan pendla upp och ner från år till år. Se alltid till att du har ett bra andrahandsval! Du ska alltid lägga tankekraft på att göra andrahandsval som

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

 

FAKTA:

Räkna ihop dina 17 bästa betyg. Om du inte får betyg i moderna språk, får du endast räkna med dina 16 bästa ämnen.

A = 20

B = 17,5

C = 15

D = 12,5

E = 10

F = 0

– = –