Förälder – så supportar du

Du som är . förälder till en ungdom som står inför gymnasievalet har en viktig uppgift. Genom att diskutera valet tillsammans är det du som är viktigaste stödet.

När du själv skulle välja gymnasium fanns det några få linjer att välja på . Linjer ja, så hette det förr. Samhället har förändrats sedan dess. I dag kallas det för nationella gymnasieprogram. De är 18 till antalet och är antingen yrkesprogram eller högskoleförberedande program. Vad som passar din ungdom bäst är din uppgift att ta reda på genom att supporta rätt.

 

Det absolut viktigaste är att pusha så att arbetet kommer igång i tid. Beslutet måste få växa fram.

 

Det är också viktigt att inte styra valet. Enligt skollagen har barn och ungdomar rätt att bestämma själva. Men för det ska man inte vara rädd att diskutera.

 

När ni pratar är det bra att ställa motfrågor, exempelvis varför är just den skolan eller det programmet så bra och passar det verkligen dig. Det gör det lättare att komma fram till ett välgrundat beslut.

 

Försök att styra undan kompisval. Många vill göra som bästisen och med det ökar risken att det blir fel. Påtala att det är nyttigt att knyta nya kontakter och att det inte behöver betyda att man förlorar gamla kompisar.

 

När du har ungefärlig koll på vad din ungdom vill är det viktigt att du läser igenom vad det är för utbildning och skola. Var kritisk i din granskning. Försök att gå bakom namnen på de olika programmen och se vad de innehåller för kurser.

 

Var också aktiv genom att följa med till Gymnasiedagarna och Future Skills på Svenska Mässan i Göteborg mellan den 9 och 11 oktober. Det är en mässa som funkar som mötesplats mellan elever och skolor, samt arbetsliv. Mässan är enorm. Därför är det bra att redan på förhand välja ut ett par montrar som ni ska titta närmare på. Under mässan arrangeras dessutom regionens största föräldramöte varje kväll i samarbete med Skolverket.

 

Glöm inte heller bort att följa med när skolorna anordnar öppet hus. Gå in på de olika skolornas webbsidor eller ring till dem för att ta reda på vilken dag som det arrangeras.

 

Glöm inte heller att hålla koll så att din ungdom verkligen får all information om valet i sin mail. Förutom det första brevet med inloggningsuppgifter så kommer det inte längre några papper hem i brevlådan, utan all information skickas ut genom sidan www.indra2.se till den mailadress som den sökande angav vid registreringen.

 

Om du har några frågor om gymnasievalet ska du inte tveka att själv ta kontakt med din ungdoms studie- och yrkesvägledare.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall