Besök Gymnasiedagarna och Future Skills!

Mellan den 9 . och 11 oktober är det dags för mässan Gymnasiedagarna och Future Skills på Svenska Mässan i Göteborg. Det är en mässa för alla som ska välja till gymnasiet. I år finns en lång rad nyheter, bland annat helt nya möjligheter att testa olika yrken.

Det är på Gymnasiedagarna som massor av skolor finns på plats för att visa upp sig för alla som ska välja till gymnasiet. Under de tre dagarna kan besökarna prata med elever och lärare från de olika skolorna för att få en uppfattning om dem.

 

– Likt tidigare år finns Göteborgsregionens gymnasieskolor och skolor med riksintag på plats, säger Wictoria Kovats, projektledare för mässan.

 

Förra året blev Future Skills en succé, den delen av mässan där man får chans att prata direkt med företag, branscher och utbildningsanordnare om framtidens jobb.

 

– Genom Future Skills får man en möjlighet att koppla samman framtida yrken med sitt gymnasieval. Det är ett spännande smörgåsbord med en massa framtida jobbmöjligheter. I år har Future Skills en större bredd och mix av arbetsmarknadens branscher jämfört mot förra året, säger Wictoria Kovats.

 

Har ni några fler spännande nyheter på årets mässa?

– Ja, en nyhet är att grundskolorna kan boka ett eget klassrum där klassen kan samlas i 30 minuter för egen förberedelse eller reflektion under mässan. Vi har också ett nytt prova på-koncept där eleverna får prova på olika yrken.

 

Spännande, vad kan man få prova på då?

– De företag och branscher som är med på Future Skills kommer att erbjuda olika prova-på-aktiviteter i sina montrar för att man ska få en bättre bild av vad olika yrken innebär. Dessutom kommer eleverna kunna tävla mot sina kompisar eller mot riktiga proffs!

 

Vi fem tillfällen kommer regionens största föräldramöte att arrangeras. Vad är det?

– Det är inte alltid lätt att vara förälder till någon som ska göra sitt gymnasieval, mycket har förändrats sedan de gjorde sitt eget gymnasieval. Genom regionens största föräldramöte vill vi bidra till att ge föräldrarna den verktygslåda de behöver för att kunna stötta sina barn i deras gymnasieval. Skolverket kommer att ge svar på praktiska frågor och föräldrarna kommer få inspiration och information om framtidens jobb från flera olika företag och branscher.

 

Under mässan finns språkguider på plats för att stötta elever och föräldrar som är nya med svenskan. Hur går man till väga om man vill ha ett sådant stöd?

– Det är enkelt! På gymnasiedagarna.se på sidan för besökare kan man klicka sig vidare till en bokningssida för språkguider. Vi erbjuder språkguider på arabiska, dari, persiska, somaliska och tigrinja.

 

Sedan finns det något som heter Gymnasiedagarna 4:e dagen. Vad är det?

– På Gymnasiedagarna 4:e dagen kommer besökarna kunna träffa skolor med utbildningar inom gymnasiesärskolan. Det kommer finnas personal från särskolan och studie- och yrkesvägledare som ska stötta i valet av gymnasieprogram.

 

Gymnasiedagarna 4:e dagen arrangeras den 18 oktober mellan klockan 17 och 19:30 hos GR på adressen Anders Personsgatan 8 i Göteborg.

 

FAKTA: Gymnasiedagarna & Future Skills

9 oktober: 08:30 – 20:00

10 oktober: 08:30 – 20:00

11 oktober: 08:30 – 18:00