Han följer sina drömmar

Foto: Bildbyrån

Under hela sitt . liv har Andreas Kramer, 21 år från Sävedalen, brunnit för idrott. Han drömde om att få vara med på OS som barn, valde att läsa idrottsprofil på gymnasiet och tog silver på friidrotts-EM i Berlin i somras. Nu närmar han sig sin OS-dröm.

De stora arenorna ute i världen har redan fått smak på hans namn . Andreas Kramer, killen från Sävedalen som i somras tog den första svenska friidrottsmedaljen på distansen 800 meter på herrsidan på hela 72 år.

 

– Det var väldigt härligt och en speciell upplevelse att få passera mållinjen som tvåa och sedan stå på pallen. EM har varit det stora målet för mig i flera år och jag är väldigt nöjd med mästerskapet, säger han.

 

Efter framgången har han både blivit hyllad på Landvetter när han kom hem från EM och genom intervjuer i massor av tidningar.

 

­     – Alla vill uppmärksamma det och det har varit jättekul. Men det går inte att tänka på EM för all framtid, utan jag vill alltid ta mig ett steg vidare och prestera på nästa nivå, säger han.

 

En idrottsälskare

Andreas Kramer hittade till friidrotten under sin uppväxt i Sävedalen. Han höll på med en lång rad med idrotter, men det var hans mamma Anne-Lise Kramer som fick in honom på friidrotten genom att hon själv varit en löpartalang.

 

– Hon startade en friidrottsgrupp i Sävedalen där vi sprang och hoppade höjd och allt möjligt. Sedan blev det allt mer löpning efter hand eftersom det var det som jag tyckte var roligast, säger han.

 

När Andreas Kramer skulle välja till gymnasiet hade han kommit så pass långt i sin utveckling att han ville plugga ett program med idrottsprofil för att på så sätt kunna använda skoltiden för träning.

 

– Jag valde Katrinelundsgymnasiet och deras idrottsgymnasium där jag läste natur, säger han.

 

Ett tufft val

Men trots att han visste vad han ville med sin idrott upplevde han gymnasievalet som svårt.

 

– Framförallt tyckte jag det var svårt att välja skola. Jag ville verkligen satsa och efter att ha varit inne på öppet hus på Katrinelund fastnade jag för det, att besöka skolan hjälpte mig väldigt mycket, säger han.

 

Han upplevde inga större problem med att kombinera gymnasiepluggandet med en idrottssatsning.

 

– Det gick väldigt bra, vi hittade ett upplägg som passade mig väldigt bra så gymnasiet blev absolut som jag tänkte mig.

 

Pluggar på Chalmers

Nu är gymnasiet historia, men för det har inte Andreas Kramer släppt planerna på att utbilda sig. Sedan i höstas har han börjat plugga maskinteknik på Chalmers.

 

– Det kändes lite som gymnasievalet när jag bestämde mig för det. Jag vet inte vad jag vill bli riktigt och då är detta ett ganska brett område där jag inte behöver specialisera mig ännu, så att jag kan fortsatta satsa på friidrotten, säger han.

 

Efter att nu kunna blicka tillbaka på ett magiskt 2018 är det nu dags att gå in inomhus för en säsong under på löparbanor under tak.

 

– Det här året har varit jättebra för mig, jag slog nytt svensk rekord på 800 redan förra året och nu har springer jag på tider som ännu snabbare jämfört mot då, säger han.

 

Under kommande år är det EM för ungdomar under 23 år i Gävle som är det stora målet, en tävling som han vann i fjol.

 

– Jag vill åka upp och försvara min titel här på hemmaplan, säger han.

 

Sedan vankas det även VM i friidrott i Doha i Qatar i september nästa år. Men det framtida och viktigaste målet är att nå OS i Tokyo 2020.

 

– Det är ett jättestort mål för mig, nu har jag varit med i allt som man kan vara med på förutom just OS så det är det jag drömmer om. Jag har suttit och kollat på det sedan jag var barn så därför hade det varit väldigt häftigt att få vara med. Men sedan vill jag inte heller bara åka dit för att vara med, jag vill åka dit för att prestera också, säger han.

 

Text: Christopher Kullenberg Rothvall

 

FAKTA

Namn: Jens Andreas Kramer.

Född: 13 april 1997 (21 år).

Bor: Sävedalen.

Sport: Medeldistanslöpare i friidrott.

Klubb: Sävedalens AIK.

Toppmeriter: EM-silver 2018, SM-guld (2018), SM-guld (2017), U23EM-guld (2017), SM-brons (2016).