Besök skolornas öppet hus

En gymnasieskola kan . kännas strålande på pappret, men vara helt annorlunda i verkligheten. Därför finns möjligheten att besöka skolorna genom det som kallas för öppet hus. Sju8nio provade.

Marschallernas sken glittrar i den våta asfalten utanför Partille gymnasium . Det är torsdag kväll och skolan har ett av årets två öppet hus. Det är tillfällen då alla som går i nian och som står inför gymnasievalet har chansen att få besöka de skolor som man är intresserad av tillsammans med sina anhöriga. Under hela hösten och vintern arrangeras en lång rad med öppet hus på skolorna i hela Göteborgsregionen.

 

När Sju8nio besökte öppet hus på Partille gymnasium började det med att alla samlades vid skolans café för att mingla med lärare och elever på skolan. En som var på plats var läraren Marcus Runby som jobbar med att undervisa på samhällsprogrammet. Han tycker att öppet hus är ett av de viktigaste stegen i gymnasievalet.

 

– Att gå på öppet hus är det bästa sättet att få reda på mer om en skola och känna på känslan som finns där. Det är en chans att se lokalerna och träffa lärarna. Det är otroligt viktigt att man går på så många öppet hus som möjligt. Tillslut kommer man känna att här passar jag in, säger han.

 

Många praktiska frågor

Under de år som Marcus Runby jobbat på skolan har han varit med om många öppet hus. Varje år möts han i stort sett av samma frågor från de som kommer för att titta på skolan.

 

– Det handlar oftast om hur schemat ser ut, hur det funkar med skåp och nycklar, om datorer och om busskort. Det är många praktiska frågor, säger han.

 

Efter lite enklare tilltugg under mingelstunden får besökarna på Partille gymnasium gå vidare för att titta närmare på lokalerna där respektive program håller till.

De som är intresserade av att läsa natur gick till ett klassrum där eleverna vanligtvis har fysik. Där fick de höra både lärare och gymnasieelever berätta om utbildningen, ta en kik på schemat och få en chans att ställa frågor.

 

Två som besökte skolan var Oliver Alm och Olle Freij.

 

– Jag gillar det jag sett så långt, det verkar bra, säger Olle.

 

Eftersom de båda spelar handboll är de intresserade av att söka en nationell idrottsutbildning, vilket betyder att de kan läsa exempelvis natur fast med idrottsprofil vilket innebär att de också kan få spela handboll.

 

– Jag ska söka till alla skolor som har handbollsutbildningar häromkring och då får man ju gå på öppet hus hos dem också för att se hur det verkar, säger Olle.

 

För dem båda var det självklart att gå på öppet hus.

 

– Det känns som en sådan sak som avgör valet eftersom man får reda på en hel del om skolan, säger Oliver.

 

Öppet hus var en självklarhet

I korridoren i skolan ekar tonerna av Coldplays hitlåt Yellow. Det är esteteleverna på skolan som bjuder på en minikonsert i musiksalen tillsammans med några av lärarna. För sången står Chantelle Mårdh som går i ettan på skolan. För henne var öppet hus en självklarhet att gå på när hon skulle välja till gymnasiet.

 

– Det var jätteviktigt med öppet hus. Från början hade jag inte alls tänkt gå här, utan ville välja något större i stan. Men när jag var här blev jag helt kär eftersom alla var så jättetrevliga, säger hon.

Mycket att tänka på

Ett stenkast från själva huvudskolan ligger Partille gymnasiums Teknikcentrum. Här håller de som läser el- och energiprogrammet, fordons- och transportprogrammet, samt bygg- och anläggningsprogrammet till.

De tre eleverna David Aker, Rafa Gorczica och Adam Mårdbrink visade runt nyfikna besökare i bygglokalerna.

 

– Hinkarna som vi har här är till för att blöta stenen när vi murar, säger Adam Mårdbrink.

 

En som kommit till öppet hus på skolan och som i det närmaste bestämt sig för att välja just byggprogrammet är Gustav Bollin.

 

– Det här är det första öppet hus-besöket jag gör och det har varit väldigt spännande att se hur allt fungerar. Men jag ska besöka både Yrkesgymnasiet och Peabs skola innan jag bestämmer mig, säger han.

 

Text & Foto: Christopher Kullenberg Rothvall